fbpx

Rodiolė

Veiklioji medžiaga: Rosavinas

GEOGRAFINIS PAPLITIMAS

Rodiolė yra krūmokšnis, kuris auga aukštai šiaurinėse Žemės dalyse. Rūšys, naudojamos dėl savo naudingųjų savybių yra Rhodiola rosea, o kitos rūšys, pvz., Rhodiola crenulata, naudojamos suklastotiems rodiolės produktams gaminti, nes jų sudėtyje nėra naudingam adaptogeniniam aktyvumui būtiniausių veikliųjų junginių.

ISTORINĖS YPATYBĖS

Rhodiola rosea yra žinoma, kaip „auksinė šaknis” ir kartais įvairiuose Šiaurės pusrutulio regionuose, daugiausia Azijoje ir Europoje, priskiriama kaip tradicinė priemonė gydant įvairias ligas, įskaitant sumažėjusį vaisingumą ir vėžį. Ji buvo populiari tarp vikingų, kurie ją naudojo fizinei ištvermei ir stiprumui, o Norvegijoje ji naudojama kaip įprastas maistas. Apskritai, jos panaudojimas apibūdinamas kaip tonizuojantis, adaptyvus, antidepresantinis ir priešuždegiminis (Recio, Giner, ir Máñez, 2016).

FARMACINIS NAUDOJIMAS

Klinikinių tyrimų metu buvo ištirtos rodiolės veiksmingumo normalioje populiacijoje padidinimo galimybės, taip pat jos gydomosios savybės (Ishaque, Shamseer, Bukutu ir Vohra, 2012). Be to, pasirodo, Rhodiola rosea yra veiksminga gydant nedidelį nerimą ir stresą, mažinant nerimą, pyktį ir apskritai gerinant nuotaiką, nesukeldama rimto šalutinio poveikio (Cropley, Banks ir Boyle, 2015). Anksčiau paminėtos savybės trumpai apibūdinamos kaip adaptyvios, taip pat padedančios „prisitaikyti” prie visų paminėtų situacijų.

FITOCHEMINĖ SUDĖTIS

Pagrindinė Rhodiola rosea sudedamoji dalis yra rosavinas, junginys, randamas tik šioje rūšyje. Rhodiola rosea ekstraktai, kurių sudėtyje yra 3% rosavino ir 1% salidrosido, rodo anksčiau paminėtas adaptogenines savybes ir gali būti labai naudinga nerimo ir kitų centrinės nervų sistemos ligų farmakologinė priemonė (Perfumi ir Mattioli, 2007).

  • Booker, A., Jalil, B., Frommenwiler, D., Reich, E., Zhai, L., Kulic, Z., & Heinrich, M. (2016). The authenticity and quality of Rhodiola rosea products. Phytomedicine, 754 – 762.
  • Cropley, M., Banks, A. P., & Boyle, J. (2015). The Effectsw of Rhodiola rosea L. Extract on Anxiety, Stress, Cognition and Other Mood Symptoms. Phytotherapy Research, 1934-1939.
  • Ishaque, S., Shamseer, L., Bukutu, C., & Vohra, S. (2012). Rhodiola rosea for physical and mental fatigue: as ystematic review. Complementary and Alternative Medicine.
  • Perfumi, M., & Mattioli, L. (2007). Adaptogenic and Central Nervous System Effects of Single Doses of 3% Rosavin and 1% Salidroside Rhodiola rosea L. Extract in Mice. Phytotherapy Research, 37-43.
  • Recio, M.-C., Giner, R.-M., & Máñez, S. (2016). Immunmodulatory and Antiproliferative Properties of Rhodiola Species. Planta Medica, 952-960.
+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų.