fbpx

Goji

Pagrindinės sudedamosios dalys: Lycium barbarum polisacharidai, karotenoidai (zeaksantinas)

GEOGRAFINIS PAPLITIMAS

Tradicinėje medicinoje Dygliuotojo ožerškio (Goji) uogos daugiau nei 2000 metų naudojamos organizmui stiprinti. Auginamos Šiaurės Kinijoje, Pietų Azijoje, Mongolijoje bei Tibeto Himalajuose (Amagase ir Nance, 2008; Chang ir So, 2008). Ten jos vadinamos jaunystės eliksyru arba „laimės uogomis”. Tibete manoma, kad Goji uogos suteikia energijos ir gyvybingumo. Centrinėje Azijoje žmonės net garbina šias uogas, kasmet švenčia keletą joms skirtų švenčių.

ISTORINĖS YPATYBĖS

Ningsia provincijoje, Kinijoje, kur daugiausia ir auginamos Goji uogos, jos vartojamos kur kas seniau nei likusioje šalies dalyje, o provincijos gyventojai čia sensta lėčiau. Jie yra aktyvesni, sveikesni ir energingesni nei pagyvenę žmonės Vakarų šalyse. Žinoma, Goji uogos yra pagrindinė jų sveikos mitybos dalis. Taigi kinai turi tvirtą įsitikinimą, kad šios uogos gali žymiai prailginti gyvenimą.
Geras pavyzdys yra garsusis Li Qing Yuen, kurio legenda išpopuliarino tiek Goji uogas, tiek ženšenį. Sakoma, kad jis sulaukė 252 metų (1678-1930) ir kasdien vartojo Goji uogas. Li Qing Yuen gyvenimas labiausiai žinomas ilgaamžiškumo atvejis.
Nors tradicinėje kinų medicinoje Goji uogos naudojamos jau tūkstantmečius, tačiau Vakarų šalims jos pristatytos neseniai. Bet jų paplitimas ir vartojimas sparčiai auga.

FARMACINIS NAUDOJIMAS

Goji sudėtyje esantys antioksidantai, ypač zeaksantinas, padeda palaikyti regėjimo funkciją. Antioksidantai taip pat gali prisidėti prie apsaugos nuo UV spindulių, odos pažeidimų ir oksidacinio streso. Uogose esantys antioksidantai taip pat gerai žinomi dėl imuninės sistemos palaikymo ir jų galimybės kovoti su žalingais laisvaisiais radikalais bei uždegimais. Atlikti tyrimai rodo, jog Goji uogos padeda palaikyti normalų cukraus kiekį kraujyje, o tai itin aktualu sergantiems diabetu. Taip pat jų vartojimas prisideda prie energijos kiekio, nuotaikos ir virškinimo sistemos veiklos palaikymo.

FITOCHEMINĖ SUDĖTIS

Goji uogos vadinamos supermaistu dėl jų sudėtyje esančių naudingųjų medžiagų, tokių kaip polisacharidai, beta-karotino ir zeaksantino.
Polisacharidai yra pagrindinis Goji uogų ingredientas. Tyrimais nustatyta, kad jie palaiko imuninę funkciją ir paskatina bendrą antioksidantų aktyvumą organizme.
Svarbų vaidmenį palaikant imuninės sistemos veiklą atlieka ir zeaksantinas. Daugelis mokslininkų mano, kad būtent jis gali užkirsti kelią geltonosios dėmės degeneracijai, progresuojančiam regos sutrikimui, kuris atsiranda, kai pablogėja centrinė tinklainės dalis.
Beta-karotinas yra atsakingas už oranžinės ir raudonos spalvos pigmentą Goji uogose. Beta-karotinas yra gyvybiškai svarbus akių, kaulų, odos sveikatai ir ląstelių vystymuisi. Beta-karotino kiekis Goji uogose yra vienas iš didžiausių tarp visų valgomųjų augalų.

+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų.