fbpx
STRAIPSNIS

Šafranas – vertingesnis už auksą

2019-10-8

Šafranas – vertingesnis už auksą

Greičiausiai ne paslaptis, jog plonos, ryškiai raudonos spalvos šafrano gijos, tituluojamos vienu brangiausių prieskonių pasaulyje. Bet ar žinote, kas nulėmė jo vertę?

Šafrano gijos yra ne kas kita, o daržinio kroko (lot. Crocus sativus) žiedų purkos. Šafrano pavadinimas yra kilęs iš arabų kalbos žodžio “zafaran”, reiškiančio geltoną spalvą. Nepaprastai vertinamos šafrano spalvos ryškumas netgi matuojamas laboratorijose. Šiuo būdu nustatoma prieskonio kokybė – kuo spalvos ryškumo laipsnis aukštesnis, tuo geresnė kokybė. Ne veltui mirus Budai, budistų vienuoliai pavertė šią auksinę šafrano spalvą oficialia savo apdarų spalva.
Augalas išsiskiria ne tik geltonai dažančia spalva, bet ir skoninėmis savybėmis. Naudojamas kaip prieskonis, patiekalams jis suteikia ypatingą skonį. Tačiau jo apibūdinimas vis dar kelia ginčų, nes vieningai nesutariama, kaip tiksliai apibūdinti šafrano skonį. Todėl jį tiesiog galima laikyti natūraliu maisto stiprikliu, kuris pabrėžia kitus skonius. Ir kaip jau žinoma, šafranas išsiskiria savo aukšta kaina, netgi prilyginamas auksui.

Ypatingas šafrano rinkimo būdas

Šafranas yra renkamas iš violetiniai žydinčio daugiamečio svogūninio augalo – daržinio kroko. Atrodytų, jog tai paprasčiausias gėlės žiedas, tačiau jo vertę iškelia keli veiksniai: Pirma, krokas žydi vos kelias savaites per metus ir derlius būtinai turi būti nurinktas per labai trumpą laiką. Derliaus nurinkimui geriausias paros laikas yra vos pradėjus švisti iki 10 val. ryto, kol kroko purkos dar nebūna praradę savo spalvos bei aromato. Antra, purkos yra renkamos tik rankiniu būdu, kadangi nėra mašinų, galinčių tai padaryti mechaniškai ir atsargiai išimti iš vieno žiedo jame esančius tris šafrano “siūlelius”. Toks rankinis šafrano surinkimas užtrunka gana ilgai – vienas skynėjas per dieną surenka tik apie 60-80 g žaliavos. Todėl natūraliai seka trečioji aukštos kainos priežastis – norint gauti vos 30g šafrano, reikia surinkti apie 5 tūkstančius kroko žiedų!

Šafranas pasaulio istorijoje

Pats krokas buvo minimas dar senovės mitologijoje ir jį supa ne viena legenda. Senovės graikai kroką laikė laimės simboliu, o romėnai – aušros deivės Auroros gėle. Krokas minimas Hipokrato, Dioskorido ir kitų senovės gydytojų rankraščiuose, kaip vaistinis ir terapinis augalas. Išlikę graikų kultūros freskos, kuriose buvo atvaizduojamos šafrano derliaus rinkimas, liudija ilgametį augalo naudojimą. Dar Mesopotamijoje buvo atliekami ritualai, kurių metu buvo išaukštinamos šafrano gydomosios galios. Buvo sakoma, kad mūšyje pavargę persų ir graikų kariai, norėdami pailsėti ir išsigydyti žaizdas, mirkdavo šafrano voniose – tai ritualas, kurį išpopuliarino Aleksandras Makedonietis. Romos medicinos enciklopedistas Aulus Cornelius Celsus minėjo šafraną kaip priešnuodį savo „De Medicina” enciklopedijoje. 260 metais pr. m. e. kinų medicinos darbuose buvo rašoma apie šafrano suteikiamą energiją bei pagalbą atskleidžiant žmogaus meilės gabumus. Senovės indų ajurvedos medicina šafraną laikė labai svarbiu daugelio vaistinių gėrimų ingredientu.

Tačiau senovėje šafranas buvo naudojamas ir ne tik gydomaisiais tikslais. Egipto parfumeriai ir graikų kurtizanės naudojo šafraną kvepaluose ir aromatiniuose mišiniuose, kosmetikos priemonėse. Sklando legendos, jog Kleopatra kosmetiniais tikslais naudojo ne tik medicinines dėles, bet ir šafraną.

Taigi krokų auginimo istorija siekia daugiau kaip 3 tūkstančius metų, o šafraną pelnytai galima vadinti vienu seniausių prieskonių, turinčiu ne vieną panaudojimo sritį. Tačiau aukšta kaina vilioja lengvai ir greitai norinčius pralobti sukčius. Dar senovėje vietoj vertingojo šafrano buvo pardavinėjamos jo klastotės, spalva ir svoriu panašios medžiagos. Viduramžiais už tokią nepagarbą šafranui, apgavikai buvo baudžiami mirties bausme. 1444 metais Bavarijoje sukčius gyvus degindavo ant laužo arba iki gyvos galvos uždarydavo rūsyje.

Mažoji Azija, Indija yra laikomos Šafrano tėvynėmis, jos pirmosios komercinio šafrano augintojos, tačiau dominuojantis produkcijos tiekėjas yra Iranas, kurio derlius sudaro apie 90% metinio derliaus. Europoje šafranas pradėtas auginti Ispanijoje, kur jį atgabeno arabų prekeiviai IX amžiuje.

Žvelgiant į pasaulio istoriją, šis unikalus augalas buvo ir yra labai svarbus ir ypatingai vertinamas iki šių dienų dėl savo ryškios spalvos, skonio, kvapo ir laiko, praleisto nuimant jo derlių.
Verta iš arčiau pažvelgti, kas slypi krokų žiedų purkose. O ten galima atrasti keletą augalinių cheminių junginių, žinomų kaip antioksidantai, kurie apsaugo organizmą nuo žalingo oksidacinio streso. Taip pat šafrano sudėtyje yra dažinių medžiagų, eterinio aliejaus, flavonoidų bei karotenoidų. Šis neįprastas prieskonis yra ir puikus mineralų, tokių kaip varis, kalis, kalcis, manganas, geležis, selenas, cinkas ir magnis, šaltinis.

Nenuostabu, kad laikui bėgant, krokai ir iš jų gaunamas šafranas ne tik, kad neprarado savo vertingumo, bet ir tapo visuotinai žinomu ir vartojamu augalu, kuris palengvina jaučiamą diskomfortą, o jo veiksmingumą patvirtina nauji klinikiniai tyrimai ir didžiulė tūkstantmečius siekianti patirtis. Yra teigiama, kad krokų aromatas padeda sužadinti pakilesnę nuotaiką bei atbaidyti melancholiją. Yra žinoma, kad krokai palaiko emocinį balansą, padeda atsipalaiduoti, palaiko gerą nuotaiką, be to, jie palaiko lytinį potraukį (libido), vaisingumą ir gerą savijautą prieš menstruacijas ir jų metu.

Jei dar neišmėginote krokų ir iš jų gaunamo šafrano naudingųjų savybių, siūlome negaišti ir patiems įsitikinti jo veiksmingumu. SUPERFOODS sukūrė natūralius, augalinės kilmės maisto papildus SUPERFOODS Crocus smegenų veiklai, emocinei pusiausvyrai, gerai nuotaikai bei atminčiai palaikyti. Aktyvioji medžiaga gaunama inovatyvia technologija apdorojant krokus, kad kiekvienoje kapsulėje būtų užtikrinta aukščiausia ekstrakto kokybė ir grynumas.

+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų.