fbpx
STRAIPSNIS

Šaltalankis - gamtos multivitaminas

2019-06-12

Šaltalankis - gamtos multivitaminas

Pastaruoju metu tikima, kad tinkama mityba ir sportas yra pagrindiniai sveikatos veiksniai. Tačiau greitas šiuolaikinio gyvenimo tempas padidino mūsų kasdienius įsipareigojimus. Ir ką daryt žmogui, kuris nori į kasdienybę papildomai įtraukti fizinio krūvio ir visur spėti? Iš kur semtis taip reikalingos energijos?

Šaltalankio uogos – tai bene geriausia, ką mums gali pasiūlyti gamta. Pažengus medicininiams tyrimams, mokslininkai atranda vis daugiau šio nuostabaus augalo savybių ir įtraukia šaltalankį į naujų sveikatinimo produktų sudėtis. Hippophae rhamnoides, dar kitaip žinomo kaip šaltalankis, uogų savybes žmonės pastebėtojo daug anksčiau nei jas nustatė mokslas. Įvairios kultūros šaltalankio uogas naudoja jau tūkstančius metų.
Gamtos multivitaminas ir jo naudingosios savybės minimos dar senovės graikų darbuose. Mite apie sparnuotąjį arklį Pegasą rašoma, jog jo kailis ypatingai žvilgėjo, nes šis buvo šeriamas šaltalankių lapais ir uogomis. Greičiausiai šios legendos kilmę galima sieti su tuo, jog geriausių Graikijos žirgų mitybos pagrindą sudarė šaltalankiai. Taigi graikai buvo susipažinę su šaltalankio nauda ir naudojo ne tik kaip pašarą gyvuliams, bet ir savo bendrai fizinei savijautai palaikyti.

Šaltalankių maistingosios medžiagos buvo žinomos ir svarbios Kinijos bei Indijos medicinoje. Įprastai buvo naudojamas normaliai imuninei, virškinimo sistemai, širdies veiklai bei odos būklei palaikyti.
Šaltalankio sudėtis turtinga vitaminais, mineralais bei biologiškai aktyviomis medžiagomis, taip reikalingomis žmogaus gerai savijautai palaikyti. Bet liaudies medicinoje buvo naudojamos ne tik uogos, bet visos šaltalankių dalys. Bet žinoma, didžiausia naudingųjų savybių koncentracija sukaupta šaltalankių uogų sultyse ir aliejuje.

Šaltalankio uogos – gamtos multivitaminas

Kiekvieną rudenį šaltalankio krūmus nusėja smulkios, sodriai oranžinės spalvos, rūgščios uogos, kuriomis pasidengia visos krūmo šakelės. Uogų spalvą nulemia sudėtyje esantys karotenoidai.
Hippophae rhamnoides uogos pasižymi gausybe biologiškai aktyviųjų medžiagų (kurių mokslininkai nustatė apie 200 skirtingų rūšių). Dėl šios priežasties sunku prilyginti kuriam nors kitam vaisiui ar uogai.
Platus vitaminų ir kitų veikliųjų medžiagų arsenalas lemia ir įvairias panaudojimo sritis. Pagrindinės yra šios:

• Maistui praturtinti – Uogose gausu vitaminų bei kitų veiklių medžiagų. Verta prisiminti, jog sutrintose ar sušaldytose šaltalankio uogose vitaminai bei kitos naudingos medžiagos išlieka iki kito pavasario. Todėl vertėtų dažniau jas naudoti mūsų virtuvėse, nes iš uogų galima pasigaminti įvairių gėrimų, išsivirti uogienių, drebučių, džemų, sirupų, kisielių ar pasiruošti padažų maistui gardinti.
• Kosmetikoje – Šaltalankio uogose esantys aliejai plačiai naudojami kosmetikos produktų gamyboje.
• Sveikatinimui – Šioje srityje šaltalankio naudingųjų medžiagų panaudojimas yra plačiausias. Štai kelios rekomendacijos, kuomet patartina pasitelkti šaltalankio pagalbą:

Imuninei sistemai ir natūraliai organizmo apsaugai (Ypač naudinga vartoti šaltuoju metų periodu.)
Kuomet organizme yra vitaminų trūkumas (Mitybos praturtinimui natūraliais vitaminais.)
Virškinimui palaikyti (Tačiau sergant skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opalige nepatartina valgyti žalių uogų ar gerti sulčių. Neapdorotus šaltalankio produktus geriau rinktis sumažėjus skrandžio rūgštingumui, žarnyno veiklai palaikyti arba esant vidurių užkietėjimui. Apskritai, vaisių išspaudose gausu ląstelienos, todėl tai padeda palaikyti normalų virškinimą.)
Širdies ir kraujagyslių sistemos palaikymui (Šaltalankių uogos yra turtingas augalinis omega riebiųjų rūgščių šaltinis.)
Odai (Padeda palaikyti odos drėgmę.)

Šaltalankio sudėtyje slypi turtingas ir platus naudingųjų medžiagų kokteilis:
Omega 3,6,7 ir 9
Antioksidantai – vitaminai A, C ir E
B grupės vitaminai
Vitaminai D ir K
Flavonoidai
Mineralai

Ir daugelis kitų

Šaltalankių vartojimo rekomendacijos

Šaltalankių uogos yra labai maistingos, tačiau gana rūgščios. Jų sultys būna labai koncentruotos, todėl prieš vartojimą rekomenduojama atskiesti virintu vandeniu, galima saldinti medumi. Taip pat galima maišyti su obuolių ar vynuogių sultimis. Dėl stiprios koncentracijos šaltalankių uogų nepatariama valgyti žmonėms, turintiems virškinamojo trakto opų ar sergantiems šlapimo pūslės akmenlige, viduriuojant, sergant kepenų ir kasos ligomis.
Ypatingai šaltalankių produktus rekomenduojama vartoti intensyvia veikla užsiimantiems žmonėms, sportininkams, senjorams, diabetikams.
O apskritai, šaltalankių uogos gali būti valgomos visus metus. Viskas priklauso nuo jūsų, kokį jų išlaikymo variantą pasirinksite, nes išties uogas galima apdoroti ne vienu būdu – šaldyti, džiovinti, konservuoti, gaminti sirupus, uogienes.

Tačiau jei neturite galimybės vartoti šviežių šaltalankio uogų ir pasiruošti jų ilgesniam vartojimui, elektroninėje vaistinėje manovaistine.lt galite įsigyti maisto papildų SUPERFOODS Hippophaes ENERGY, kuriuose gausu kokybiško šaltalankių uogų sėklyčių aliejaus, kuris išgaunamas specialiu inovatyviu gavybos būdu. Aliejus išgaunamas ne iš viso vaisiaus, o tik iš viduje esančių sėklyčių, nes jose yra didžiausia naudingųjų medžiagų koncentracija.

+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų.