fbpx
STRAIPSNIS

Česnakas - pagalba sveikatai iš gamtos

2019-06-28

Česnakas - pagalba sveikatai iš gamtos

Česnakas -  (Allium sativum) plačiai paplitęs prieskoninis augalas, turintis nepriekaištingą reputaciją tradicinėje medicinoje. Česnako sudėtyje esanti svarbi medžiaga - alicinas, aptinkamas tik svogūninio tipo augaluose ir turi didelę įtaką palaikant žmogaus imunitetą bei normalią kraujotaką.

Gydytojai tvirtina, kad sveikas žmogus nejaučia nei vieno savo organo, t.y. jie dirba ramiai ir nejuntamai. Neįprastas jausmas, skausmas ar iki šiol nepatirtas pojūtis praneša, kad sutriko vieno iš organų ar sistemų veikla. Pavyzdžiui: suskaudo skrandį. Vadinasi, šio organo veiklą kažkas sutrikdė, galbūt netinkamas maistas. Jei koją sutraukė mėšlungis, gali būti, kad raumenims trūksta kažkokių medžiagų. Suspurdėjus širdžiai vertėtų į ją atkreipti dėmesį ir pagalvoti, kodėl ji spurda. Galbūt dėl to, kad per per mažai judant, nepilnavertiškai maitinantis ir nuolat esant streso būsenoje, jos kantrybė baigėsi. Kaip nuraminti neramią širdį, o kartu palaikyti gerą jos funkciją?

Galingasis česnakas

Senai yra žinoma, kad kraujagyslėms ir tuo pačiu širdžiai itin naudinga daržovė yra česnakas (Allium sativum). Tai česnakinių genties šeimai priklausanti daržovė. „Allium sativum” kilo iš keltų žodžio „all”, reiškiančio deginantis arba aštrus, o lotyniškas žodis „sativum” reiškia pasodintas ar auginamas.

Česnakas įvairiose šalyse puikiai žinomas ir naudojamas kaip prieskonis bei sveikatai palankus augalas. Jis pasižymi itin turtinga maistine verte, sudėtyje yra mangano, vitamino B6, vitamino C, seleno, kalcio, vario, kalio, fosforo, geležies ir vitamino B1. Česnake yra daug gerai biologiškai prieinamo seleno, kuris pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Česnakas pasižymi ne tik kraujotakai palankiomis savybėmis, tačiau ir antibakteriniu ir imuninę sistemą palaikančiu poveikiu.

Pagrindinė česnakuose esanti kraujagyslėms naudinga medžiaga yra alicinas, kuri nėra aktyvi kol česnakas nėra mechaniškai paveikiamas (susmulkinamas ar supjaustomas). Specifinį ir ilgai išliekantį česnako kvapą būtent ir nulemia sieros turintis alicinas.

Skirtingos galimos česnako apdirbimo formos: juos galima vartoti neapdorotus, virtus ar kepintus. Taip pat galima įsigyti džiovintų česnakų miltelių, česnakų aliejaus ar česnakų ekstraktų.
Rekomenduojama dienos dienos dozė: Suaugusiems žmonėms rekomenduojama dienos dozė yra viena šviežio česnako skiltelė 2-3 kartus per dieną.

Kaip vartoti česnaką? Nesvarbu, ar naudojate žalius česnakus, ar gaminate, maksimaliai naudai pasiekti, česnaką reikia susmulkinti arba sutrinti ir leisti jam pastovėti 10 minučių prieš valgant ar naudojant patiekalų gaminimui.
Česnako kapojimas aktyvina fermentus ir, palikus kuriam laikui, šie fermentai virsta alicinu, kuris greitai suskyla į organinius sieros junginius. Daugelis tyrimų rodo, kad česnako organiniai sieros junginiai palaiko normalią kraujagyslių funkciją.

Nauda sveikatai

Taigi, česnakas ne tik suteikia pikantiško skonio jūsų patiekalams; jis taip pat turi daugybę naudų sveikatai:
1. Palaiko kraujotaką
2. Palaiko imuninės sistemos veiklą
3. Pasižymi antibakterinėmis savybėmis
4. Veikia kaip antioksidantas
5. Padeda palaikyti kvėpavimo takų sistemos funkciją

Kad ir koks naudingas česnakas bebūtų, tačiau šviežią šią daržovę vartoti gali ir nori ne kiekvienas. Nemažai žmonių jaučia, kad jų virškinimo sistema netoleruoja šios daržovės ir suvalgius česnako jie jaučia diskomfortą. Taip pat nemaža dalis žmonių atsisako česnako dėl to, kad jo suvalgius ilgai jaučiamas kvapas ir skonis. Jei šviežio česnako vartojimas nėra priimtinas, tačiau teikiama jo nauda yra aktuali, puiki išeitis yra maisto papildas SUPERFOODS Odorless Garlic. Tai koncentruotas natūralaus česnako ekstraktas, pagamintas naudojant specialų apdorojimo procesą, kurio metu išsaugomi visi naudingieji ingredientai. Tai pat šio metodo dėka neutralizuojamas nemalonus kvapas bei skonis.

+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų.