fbpx
STRAIPSNIS

Reiši grybo paslaptis

2019-10-22

Reiši grybo paslaptis

Reiši ( Ganoderma lucidum) yra ne kas kita, kaip grybų karalius. Bet kodėl? Ar žinojote, kad šis grybas Azijoje naudojamas jau daugiau kaip 2000 metų, kad jo populiarumas šiandien yra augantis, nes grybo teikiamomis naudomis susidomėjo ir Vakarų pasaulis? Sužinokite viską, ką svarbu žinoti apie šį supermaistą.

Kur viskas prasidėjo

Tradicinės kinų medicinos gydytojai reiši grybą atrado daugiau nei prieš 2000 metų Han dinastijos laikais Changbai kalnuose. Ši šiaurinė kalnų sritis, kurios pavadinimas verčiamas kaip „amžinai baltųjų kalnų regionas“, yra žinoma dėl šaltų sąlygų, tačiau kalnų regione yra didelis vidutinio klimato kietmedžio miškas, kuriame auga ypatingasis reiši grybas.

Pirmasis reiši grybą pradėjo naudoti Kinijos imperatorius Shen Nongas, kuris tyrinėjo, testavo bei kategorizavo daugiau nei 365 augalus, kad sukurtų pirmąją tradicinės kinų medicinos žinyną. Kiekvienas augalas buvo vertintas atsižvelgiant į jo gydomąsias savybes, efektyvumą bei šalutinį poveikį. Reiši grybas buvo klasifikuojamas kaip „aukščiausios“ klasės augalas, skirtas naudoti medicinoje. Nuo to laiko reiši populiarumas tik augo.

Tradicinis naudojimas

Senovės kinų tekstuose reiši grybas minimas kaip nemirtingumo eliksyras. Net buvo žymimos slaptos vietos, kur, kaip manyta, šis grybas augo. Gydytojai tikėjo, kad reiši pasižymi stipriomis senėjimą stabdančiomis savybėmis, todėl Kinijos kultūroje jis ilgą laiką buvo naudojamas kaip sėkmės bei sveikatingumo talismanas.

Kinai manė, jog reiši grybai gali padėti palaikyti koncentraciją, atrasti vidinę harmoniją ir stiprybę. Senovėje grybus vartojo ir kalnuose gyvenantys vienuoliai, kurie tikėjo reiši grybo meditacines praktikas praturtinančiomis bei kūną, dvasią, mintis saugančiomis savybėmis.

Reiši žinomas kaip pats seniausias medicinoje vartojamas grybas. Jis buvo naudojamas palaikyti sveikatą bei skatinti ilgaamžiškumą. Kinų kalba grybas vadinamas „lingzhi“, kuris pažodžiui verčiant reiškia „nemirtingumo grybas“, „dieviškasis grybas“. Mažai kam kelia abejonių, kodėl reiši gavo būtent tokį pavadinimą. Grybo naudingųjų savybių sąrašas įspūdingas, bet dauguma teiginių yra susiję su tikrinio blizgučio imunitetą palaikančiomis savybėmis.

Paplitimas

Tradiciškai tikrinis blizgutis auga pietų ir pietryčių Azijoje, tolimuosiuose Kinijos, Japonijos ir Korėjos miškuose. Kartais žmonės aukštą šio grybo kainą sieja jo mažu paplitimu. Tačiau unikalus grybas auga ir kitose šalyse, bet dažniausiai subtropinėse platumose. Beje, tikrinis blizgutis sutinkamas ir Lietuvoje. Tiesa, mūsų krašte jis gana retas ir įrašytas į Raudonąją knygą. Jį galima aptikti augantį palei žemę, ant lapuočių kietmedžių kamienų. Taip pat galima rasti ir ant eglių bei juodalknsių, tačiau svarbu paminėti, jog reiši dažniausiai auga ant nebegyvų medžių kamienų, nes reikalingas maistines medžiagas gauna iš degraduojančios medienos ir kitų sudėtinių cheminių komponentų apdorojimo.

Natūraliomis sąlygomis randama 6-ios reiši grybų rūšys: raudonieji, purpuriniai, žalieji, baltieji, geltonieji bei juodieji. Tačiau pati žinomiausia ir vertingiausia yra raudonųjų reiši grybų rūšis.

Reiši grybų nauda sveikatai

Šiuo metu susidomėjimas reiši grybu stipriai išaugo ir Vakarų pasaulyje. Tai greičiausiai nulėmė šimtametės jo vartojimo tradicijos ir teikiama nauda. Reiši grybuose galima rasti nemažą naudingų medžiagų koncentraciją – kumarino, manitolio, sterolių, polisacharidų, triterpenoidų. Bet vienos iš svarbiausių aktyviųjų grybuose esančių medžiagų yra vandenyje tirpūs polisacharidai, kuriuose yra beta – gliukano. Ši medžiaga pasižymi imuninę sistemą palaikančiomis savybėmis. Taip pat reiši grybuose gausu junginių, vadinamų triterpenais. Natūralios aktyviosios reiši grybuose esančios medžiagos nulėmė, jog super maisto kategorijai priskiriamą grybą ir jo produktus šiuolaikiniai žmonės vis dažniau linkę naudoti imuninės sistemos palaikymui.

Jau pats laikas pasirūpinti savo organizmo atsparumu, jog šaltojo sezono rūpesčiai netrikdytų įprastos kasdienybės ir nepaguldytų į lovą. Nemalonius pojūčius palikite užnugaryje vartodami natūralius maisto papildus SUPERFOODS Omanitus iš Tikrinių blizgučių, plačiai žinomą kaip reiši grybai, sėklų. Inovatyvus apdorojimo procesas užtikrina aukštą produkto grynumą ir naudingųjų medžiagų išliekamumą. Produktas tiks ne tik besirūpinantiems natūraliu imuninės sistemos palaikymu, bet ir patiriantiems fizinį nuovargį, o taip pat šį papildą galės rinktis ir tie, kurie yra alergiški produktams, kuriuose yra ežiuolės.

+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų.