fbpx
STRAIPSNIS

Maca - šaknis, kurioje slypi didelė jėga

2019-10-30

Maca - šaknis, kurioje slypi didelė jėga

Kodėl maca yra taip vertinama? Bet kaip nevertinti augalo, kuris kitaip nei trumpalaikį poveikį turintis kofeinas, yra mūsų organizmo stimuliatorius ištisą dieną: suteikia energijos, mažina nuovargio jausmą, prisideda prie nuotaikos palaikymo. Šis adaptogeninis augalas taip pat padeda organizmui prisitaikyti ir susidoroti su įvairiais stresoriais, prisideda prie bendros savijautos, taigi galite gyventi gerai subalanuotą gyvenimą. Tai saugus bei paprastai į kasdienybę įtraukiamas supermaistas žvalumui palaikyti. O dabar apie viską nuo pradžių…

Kas yra Maca?

Maca (Peruvinė pipirnė) arba Lepidium meyenii, yra vietinis Andų kalnų žolinis augalas, remiantis archeologinių tyrinėjimų duomenimis, auginamas dėl savo šaknies beveik 2600 metų. Manoma, jog pavadinimas „Maca“ galėjo kilti iš dviejų Chibcha genties žodžių: ma – reiškia „ūgis“ ir ca – reiškia „geras maistas, kuris stiprina“.

Maca auga laukinėje Peru, Bolivijoje, Paragvajuje ir Argentinoje, tačiau daugiausia buvo auginama centrinėje Peru dalyje, aukštai Andų kalnų grandinėje. Nors praėjusį dešimtmetį maca vėl tapo gana populiari, tačiau ji buvo svarbi tiek maistine, tiek sveikatinamąja prasme dar nuo inkų karų laikų Peru.

Faktai ir legendos

Maca aprašoma kaip adaptogeninis augalas ir hormonų reguliatorius, kuris buvo pradėtas auginti Pumpush – aršios karių genties, kuri persikėlė į Andų aukštumas iš Amazonės džiunglių ir augino milžiniškus macos plotus. Ilgainiui inkų imperija užkariavo maca auginančius regionus Anduose. Pasak legendos, inkų imperijos kariai vartojo maca prieš eidami į mūšį, kad ši suteiktų reikalingų jėgų ir vyrai taptų inirtingai stiprūs. Bet po svetimų miestų užkariavimo inkų kariams buvo draudžiama naudoti maca, kad apsaugotų moteris nuo per didelio vyrų seksualinio poreikio (libido). Nes maca pasižymėjo afrodiziakinėmis ir vaisingumą stimuliuojančiomis savybėmis. Inkai maca šiam tikslui naudojo šventose apeigose siekdami žmonių gerovės.

Šiandien Quechua genties žmonės, inkų palikuonys, tęsia šio supermaisto auginimą natūraliame aukštyje: nuo 2700 – 3000 metrų virš jūros lygio iki 4300 metrų, kas macai suteikia aukščiausiai auginamo pasėlio žemėje vardą.

Maca yra iš kryžmažiedžių augalų šeimos, kuri apima brokolius, kopūstus, žiedinius kopūstus, kale salotas, ropes bei ridikus. Savo išvaizda maca primena ridikus ar ropes, o šaknys gali būti įvairių atspalvių: balkšvos, gelsvos, purpurinės spalvos. Po žeme maca yra kur kas didesnė nei vidutinis ridikas, tipinio dviejų – trijų colių (5-7cm) skersmens, bet ant žemės maca yra mažesnė nei giminaičiai. Nors tai daugiametis augalas, bet dažniausiai auginamas kaip vienmetis. Po 7 – 9 mėnesių po pasodinimo, nuimamas macos derlius. Tuomet maca šaknis tradiciškai išdžiovinama, sumalama į miltelius arba iš jos gaminama. Kai išdžiovinama ir sumalama į miltelius, ji valgoma arba dedama į maišelius ir parduodama kitų produktų gamybai.

Regionas, kur maca randama, t.y. aukštai Anduose, yra skurdus, be medžių, nesvetingas ir nykus. Šiai vietai būdingi labai intensyvūs saulės spinduliai, siautulingi vėjai ir radikalūs temperatūrų svyravimai. Dienos temperatūrų svyravimai yra tokie dideli, kad saulėlydžio metu temperatūra gali nukristi nuo 18°C iki -10°C. Dėl to maca turi didžiausią šalčio toleranciją tarp vietinių auginamų rūšių. Ekstremalių augimo sąlygų dėka buvo išvystytos vertingiausios maca savybės. Jos augalą padarė puikiu supermaistu žmonėms, gyvenantiems šaltame klimate, dideliame aukštyje ir/ar propoguojantiems ekstremalių nuotykių kupiną gyvenimo būdą.

Istorija

Ilgus amžius Pietų Amerikoje maca buvo naudojama palaikyti žmonių ir gyvūnų vaisingumą. Tradiciniai Andų šamanai (pacos) teigė: „Kai vartojama maca, dvasios yra šalia. Maca pritraukia dvasias.” Netrukus po užkariavimo, ispanai pastebėjo, kad tiek jie, tiek ir jų galvijai Andų viršukalnėse maitinasi gana skurdžiai. Vietinės gentys rekomendavo ispanams vartoti macą ir šerti jomis gyvulius. Rezultatas buvo toks akivaizdus, kad ispanų metraštininkai surašė nuodugnias ataskaitas. Matyt vieni pirmųjų ispanų įrašų iš Andų aukštikalnių yra traktatai apie macą.

Maca buvo stipriai gerbiama tiek prieš, tiek ir po ispanų užkariavimo laikų, ir todėl imta naudoti kaip valiuta. Maca buvo nusiųsta į Kuską kaip duoklė inkų vadovams, kai jie užkariavo maca auginančius regionus. Apie 1549m. kolonijinė ispanų vyriausybė mokesčius priimdavo gyventojams atsiskaitant macos derliumi.

XXa. žinios apie macą praktiškai išmirė. 1979m. Peru Žemdirbystės Departamentas rado tik 2800 arų žemės, kur buvo auginama maca jų šalyje.

Maca “prisikėlimas” gali būti siejamas su viena Peru dirbusia biologe – Gloria Chacon de Popovici, kuri 1961 metais pirmoji paskelbė savo tyrimą apie maca galimybes palaikyti gyvūnų vaisingumą. Besitęsiantis jos tyrimas parodė, jog maca palaiko žiurkių, šunų, jūrų kiaulyčių, avinų, karvių ir žmonių vaisingumą. Nuo tada šis tyrimas buvo pakartotas tyrėjų visame pasaulyje.

Maca buvo ne tik mėgstamas supermaistas ir vienas iš gyvybiškai svarbių produktų Peru Quechua žmonėms, ja mėgavosi žaliavalgiai, vegetarai, keliautojai, ekstremalūs sportininkai, konditeriai bei maisto alchemikai. Ir pagaliau maca tapo prieinama viso pasaulio žmonėms.

Efektyvus maca poveikis sukūrė rinkos paklausą Japonijoje, Europoje ir Šiaurės Amerikoje. Plečiantis maca auginimui ir gausiai didėjant Peru vyriausybės ekspertų bei agentūrų, aktyviai skatinančių maca auginimą ir plėtrą, maca gali tapti pagrindiniu botaniniu produktu tarptautinėje supermaisto ir žolelių arenoje.

Nauda

Maca kaip galingo stiprybės ir ištvermės palaikytojo, ir libido stiprinančio supermaisto reputacija stiprėjo per amžius. Dėl tradicinių savybių Maca ir yra laikoma „supermaistu“. Dabartinius Vakarų pasaulio žmones domina tos pačios augalo savybės, kokias Maca suteikė inkų kariams. Be šių savybių, Maca yra maistinga, joje gausu baltymų, skaidulų, vitamino C, B grupės vitaminų, mineralų, tokių kaip geležis, kalcis, natris ir kt.

Maca, kaip ir goji uoga, reiši grybas, šparagų šaknis, rodiolė, ginkmedis ir kiti supermaistai bei superžolės, yra galingas adaptogenas. O tai reiškia, kad turi savybę subalansuoti ir stabilizuoti organizmo liaukinę hormonų sistemą, nervų, širdies ir kraujagyslių sistemą bei raumenyną. Remiantis tyrimais, maca kaip adaptogeninis supermaistas palaiko energiją, ištvermę, fizinę stiprybę ir libido. Maca padeda palaikyti normalią hormonų gamybą ir nuotaiką.

Galbūt Jus kamuoja menopauzė, kai reikalinga hormonų pusiausvyra? O gal esate aktyvus sportininkas ir siekiate pagerinti savo rezultatus bei atgauti jėgas po intensyvių treniruočių ar traumų? Ar tiesiog norite natūraliais būdais stimuliuoti savo kūną ir gerai jaustis? Tuomet pasikliaukite SUPERFOODS Maca – aukštos kokybės maisto papildais iš Peruvinių pipirnių ekstrakto, kuriuose išsaugotos visos naudingosios augalo savybės. Įtraukite SUPERFOODS Maca į savo dienos racioną ir džiaukitės gera savijauta, ištverme, fiziniu bei protiniu darbingumu, sustiprėjusiu libido, nepažeidžiant hormonų balanso.

+
Slapukų nustatymai
Būtinieji
Šie slapukai yra būtini, kad veiktų svetainė, mūsų sistemose negali būti išjungti.
Funkciniai
Šie slapukai suteikia galimybę pagerinti funkcionalumą ir suasmeninimą, pavyzdžiui, jie pagerina pateikiamo turinio formatą ir formą, nustato šrifto dydį ar svetainės elementų pozicijas. Jie gali būti įdiegti mūsų arba kitų tiekėjų, kurie teikia į mūsų puslapius įdėtas paslaugas. Jei neleisite šiems slapukams veikti, kai kurios ar visos minėtos funkcijos negalės tinkamai veikti.
Statistiniai
Šie slapukai leidžia mums skaičiuoti apsilankymus ir lankytojų srauto šaltinius, kad galėtume matuoti ir gerinti svetainės veikimą. Pvz., pateikti skaitomiausią turinį pagal rubrikas, kategorijas. Visa šių slapukų informacija yra apibendrinta, todėl anoniminė. Jei neleisite šiems slapukams veikti, nežinosime, kad lankėtės mūsų puslapyje.
Reklaminiai
Šiuos slapukus per mūsų svetainę naudoja mūsų reklamos partneriai. Tos bendrovės gali juos naudoti jūsų interesų profiliui formuoti ir jums tinkamoms reklamoms kitose svetainėse parinkti. Jie veikia unikaliai identifikuodami jūsų naršyklę ir įrenginį. Jei neleisite šiems slapukams veikti, įvairiose kitose svetainėse nematysite mūsų tikslingai Jums skirtų pasiūlymų.